Bibliotheken
Inrichten

De inrichting van bibliotheken, of ze nu deel uitmaken van een onderwijsinstelling of op zich bestaan, is altijd anders. Deze oases van rust en bronnen van kennis vragen om een weldoordachte inrichting met aandacht voor de bezoekers en hun activiteiten. Vaker dan ooit moeten historische kaders aangepast worden aan de nieuwe technologische wereld.

Wie op zoek is naar moderne bibliotheekkasten of bibliotheekkasten op maat kan hiervoor dan ook bij ons terecht. Maar wij hebben ook tijdschriftenkasten en allerhande bibliotheekmeubilair voor de inrichting van uw bibliotheek.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

 over bibliotheekinrichting, die 3 x per jaar wordt uitgestuurd.

Zoek de producten die voor jou van toepassing zijn of blader door onze collecties.

Categorie meubilair
Type meubilair
SELLEX_SLAM_LOUNGE_02

Slam Lounge

mass-stackable-high-chair_01

Mass Stool

Bureaustoel

Gas Task

Bureaustoel
SLX_SQUARE_05

Square modular seating

Sancal-Producto-Puf-Meeting_Point-11

Meeting point

In-Zee-Baffle-Halo-Nieuw-Cradle-400x400

Baffle Halo

In-Zee-Halo-Light-Nieuw-Cradle-400x400

Halo Light

Tijdschriftenkast voor de inrichting van bibliotheken

tijdschriftenkasten

STUA-Nube-1

Nube

mass-stacking-chair-09

Mass

Iduna arm uitgelicht

ARM

PROOFF-WorkSofa-2

WorkSofa

Bibliotheek Waasmunster
Bibliotheek Rumst
Bibliotheek Chaillot
Bibliotheek Helsinki

De uitdagingen bij de inrichting van een bibliotheek

Bibliotheken bestaan al sinds het ontstaan van het schrift. Ze waren al terug te vinden in het oude Egypte. Het boekenrek van die tijd moest sterk genoeg zijn om de kleitabletten te dragen. Later ging men over op papyrus, maar helaas, van deze geschriften is niet veel meer terug te vinden in de moderne tijd.

Maar ook de bibliotheken in de moderne tijd hebben een ware evolutie gekend. Waar we zo’n 40 jaar geleden nog spraken over de ‘boekerij’, waar elke bibliotheekkast enkel en alleen gevuld was met rijen boeken voor groot en klein, moest de bibliotheekinrichting zich noodgedwongen aanpassen aan andere materialen die eveneens mochten uitgeleend worden zoals grammofoonplaten, cd’s en video’s.

De openbare bibliotheken en de school- of universiteitsbibliotheken kregen gezelschap van gespecialiseerde bibliotheken zoals de ludotheek of de spelotheek, maar wist je dat er ook al vliegveldbibliotheken, ziekenhuisbibliotheken, gevangenisbibliotheken en straat- en strandbibliotheken bestaan? Naast de bedrijfsbibliotheken en de archieven natuurlijk.

De bibliotheek als ontmoetingsplaats.

Maar de meest bezochte bibliotheken zijn de openbare bibliotheken van onze steden en gemeenten en de bibliotheken die verbonden zijn aan hogescholen en universiteiten en hun specifieke faculteiten.
Meer dan ooit zijn deze bibliotheken ontmoetingsplaatsen geworden. Ze vormen het hart van een gemeenschap en bieden ruimte voor ontmoetingen. Ze worden zelfs omschreven als de huiskamer van de stad. Ontmoetingen tussen studenten en academici allerhande maar ook tussen dorpsgenoten en bestuursleden. Er wordt niet meer alleen gelezen, maar ook gestudeerd en geluisterd, gediscussieerd en overlegd, lesgegeven en voordrachten gehouden, op het internet gesurfd en taallessen gevolgd. De bibliotheek van vandaag is een ontmoetingsplaats en een belevingscentrum. Het spreekt voor zich dat het bibliotheek meubilair van vandaag er anders uitziet dan vroeger.

Ja, de bibliotheekkasten staan er nog, maar ze zijn mooier en flexibeler dan ooit. De modulaire bibliotheekkasten kunnen in verschillende hoogte-, breedte- en dieptematen worden gemaakt en voorzien worden van een groot aantal accessoires om de presentatie van alle mogelijke verschillende materialen zo toegankelijk mogelijk te maken.

bibliotheekkasten: Nova, Bibli-ca, Jakin, Libreria CF

Ook het zitmeubilair in de bibliotheek heeft een transformatie ondergaan. Zelfs de meest eenvoudige stoelen worden gekozen met aandacht voor ergonomie en zitcomfort. Ze moeten niet alleen een student gedurende talloze uren kunnen ondersteunen, maar ook gebruikt kunnen worden tijdens workshops en lezingen.

Maar er is ook nood aan knussere hoeken, waar modulair lounge meubilair wordt neergezet, dat op verschillende manieren kan gebruikt en geplaatst worden. Of akoestische fauteuils, met ingebouwde tafel in de armleuning voor een laptop of kladblok, voor extra privacy binnen de publieke ruimte en afzondering.

zitmeubilair voor bibliotheken: Earchair, Worksofa, Cabin Booth, Clark, Elements, S-tudio

Tenslotte zijn er nog de tafels die in elke bibliotheekinrichting een groot belang hebben. Leestafels en werktafels. Werktafels die de mogelijkheid moeten bieden aan studenten die samenwerken aan een groepswerk. Of net individuele studietijd in alle rust faciliteren. Met of zonder geïntegreerde verlichting, ingebouwde elektriciteitsaansluitingen en verstelbare hoogtes. Om honderden studenten gelijktijdig van plaats en stroom te voorzien voor hun laptops en hun smartphones, wordt stevig geïnvesteerd in bekabeling en draadloze netwerken aan hoge snelheden. Het blijkt een van de grootste uitdagingen te zijn in het moderniseren van de oudere en prestigieuze bibliotheken die zich genoodzaakt zien om deze aanpassingen door te voeren om mee te kunnen in dit digitale tijdperk.

leestafels voor bibliotheken: SitTable, Naos System, LN, Lorca

Om de rust en stilte zoveel mogelijk te garanderen kunnen akoestische panelen helpen. De akoestische wanden die vandaag beschikbaar zijn, passen perfect in een moderne bibliotheek. Ze kunnen zelfs verrijdbaar gemaakt worden, zodat ze kunnen gebruikt worden om delen af te sluiten om zo kleinere ruimtes te creëren. Diverse oplossingen om de akoestiek te verbeteren vind je in ons artikel hier.

De bibliotheek als etalage.

De faculteitsbibliotheken fungeren ook vaak als etalage van de faculteit en worden niet alleen gebruikt als studiegelegenheid, maar vaak ook als locatie voor recepties, tentoonstellingen en lezingen. Dat de inrichting van de bibliotheek zich er niet alleen toe dient, maar zelfs ondersteunt, is dan ook een noodzaak. Zo wordt de bibliotheek ook een publiekstrekker en een onderdeel van een grotere maatschappij, waar men terecht trots op is.